Basilisk i litteratur och film

Basilisk i litteratur och film

Basilisken är en mytologisk varelse som ofta beskrivs som en orm eller som en tupp med en ormsvans. Det omtalas främst i europeiska mytologi men kan ha varit inspirerad av den indiska kobran. Vanligtvis är det en orm eller en ödla som kan döda med sin blick. Basilisken kan dödas endast av en vessla eller i vissa berättelser av vessla urin. Andra legender hävdar att basilisker kan dödas genom att höra en tupps kråka eller genom att titta på sin egen reflektion i en spegel. Basilisken har en kronliknande tuppkam på huvudet. Det kallas ofta för ormkungen och dess tuppkam är dess krona. Dess andetag är förment så giftig att basilisken kan döda en växt eller ett djur bara genom att andas på det.

Det finns ett sydamerikanskt ödla som heter Basiliscus men den är döpte efter den mytologiska basilisken. De sydamerikanska ormarna är helt inte relaterade till den mytologiska basilisken och har ingenting med den att göra. Med tiden beskrivs den legendariska basilisken som alltmer kraftfull. När legenden växte, så gjorde dess storlek också.

Basilisk i litteratur

En av dem första litterära källor som rör basilisken var Pharsalia skriven av Lucan, en romersk poet från Spanien. Under 100-talet skrev Lucan om det romerska inbördeskriget mellan Pompejus och Julius Caesar. Men han använder basilisken främst som en litterär metafor i sina skrivelser. Också under 100-talet beskrev naturfilosofen Plinius den äldre basilisken i sin Naturalis Historia, en massiv överblick över mänskliga kunskaper. Plinius den äldre skrev 37 böcker i sin Naturalis Historia serie inklusive en om zoologi. Enligt honom var basilisken var relativ liten, upp till och med 12 fingerlängden i storlek.  Men han hävdade inte att han hade sett en basilisk själv utan snarare använt berättelser från andra människor.

Basilisk i litteratur

Basilisken nämns i medeltida europeisk litteratur men där används den som metafor. Geoffrey Chaucer nämnde en form av basilisk som han kallade en basilicok i sitt episka verk The Canterbury Tales. Basilisken beskrivs också av Leonardo da Vinci i sin Bestiary. Leonardo da Vinci beskrev basilisken på mycket liknande sätt som Plinius den äldre och kan ha varit bekant med Naturalis Historia.

Basilisk i film

Det tidigaste exemplet på en basilisk i film är The Basilisk filmad 1914 av Cecil M. Hepworth. I den här filmen är basilisken en orm som förhindrar en hypnotisör från att hjärntvätta en vacker kvinna. Tyvärr finns det inga kända exemplar av filmen. I Harry Potter böcker och filmer är basilisken en mycken stor magisk orm som kan döda med en blick eller med sin gift. Giften endast kan botas av en Phoenix-tår. Basilisker kan endast kontrolleras av Parselmouths, trollkarlen som talar ormens språk. Harry Potter räddar dagen för att han kan tala ormspråket och för att han hade Phoenix-tåren för att läka Ginny Weasley.

Förutom Harry Potter-filmerna finns det också en lågbudget-skräckfilm som har en basilisk som monster. Det är Basilisk: The Serpent King, en tv-film från 2006. Den här filmen handlar om en basilisk som vaknar upp från en 2000 års vila och dödar människor i Colorado Springs, USA. Här är basilisken en vanlig B-filmskurk fast en med några övernaturliga krafter.