En galen legend – del 1

En galen legend – del 1

Kontroversiella artister är kanske av det mer sällsynta slaget, de flesta försöker hålla sig inom ramarna och en del halkar ner i det allt för vanliga drog- och alkoholmissbruket som kändisskapet ofta innebär. Pressen att vara en förebild för andra och alltid vara i rampljuset blir för mycket, tillslut behöver man en utväg som får en att koppla bort dessa saker och i en sådan värld är tillgången till droger lite närmre tillhands. Man fastnar lätt i den enkelhet det innebär att slippa oroa sig för en stund. Sen finns de artister som inte är så brydda av media och omvärlden, de går sin väg oavsett vad.

Galna upptåg

En av dessa artister som gör lite som han själv känner för är Ozzy Osbourne, mannen som spenderade 40 år i en dimma av alkohol och droger. Denna väg valde han inte som en tillflykt från det jobbiga med kändisskapet, han är helt enkelt en av de som varit sig själv oavsett kändisskap eller inte. Tillsammans med Black Sabbath turnerade han i en värld som bara kan beskrivas som en musikalisk freakshow, både på och av scenen var det galna upptåg som gällde.

Ung brottsling

Om det är någons liv man kan beskriva som legendariskt så är det Ozzys, som en av de största karaktärerna rocken har skapat är hans upptåg bland de galnaste man kan föreställa sig. En del saker kan man förmodligen inte ens fantisera ihop, hans liv har varit fullt med galna upptåg, droger, sex, äventyr och bus. Detta började redan i tidiga år, efter att ha gått ut skolan 15 år gammal såg han till att få sig själv arresterad och dömd till tre månaders fängelse för inbrott innan han var 18. Eftersom hans pappa vägrade att betala borgen så fick Ozzy avtjäna sitt straff.

Lila toner

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne

Då han sjöng i Earth, gruppen som senare skulle bli Black Sabbath, lade Ozzy alltid ner energi på att spela clown på scenen. Han gjorde i stort sett vad som än krävdes för att underhålla sin publik, detta var vad som drev honom att en gång måla näsan med en lila färg som han hittade bakom scenen. Publiken blev underhållen men vad han inte visste var att färgen inte tvättades av så lätt, Ozzy Osbourne fick under flera veckors tid gå runt med lila färg på näsan innan den tillslut försvann.

Oväntad sång

När bandet väl hade blivit Black Sabbath och de var ute på turné under det tidiga 70 talet blev hotellet de bodde på invaderat av Satanister. En del av dem hade campat utanför Ozzys hotellrum, eftersom han inte uppskattade detta och ville bli av med dessa fanatiker så blåste han ut deras ljus och sjöng Happy Birthday för dem.  Det är kanske det sista man förväntar sig från en sådan artist, men när det kommer till Ozzy Osbourne ska man alltid förvänta sig det oväntade. Han är trots allt mannen som körde sin första fru till sjukhuset när hon skulle föda hans allra första barn, Jessica Starshine Osbourne, trots bristen på körkort och alkoholpåverkad.