Extremt då och nu

Extremt då och nu

Det är inte en dålig samling artister som finns och har funnits där ute i musikvärlden, inte är det kanske särskilt förvånande att de flesta rör sig inom ramarna för de olika genrer rocken har att erbjuda. Det är trots allt hit många av de mest extrema människor som vill uttrycka sig i musik vänder sig, här finns inga specifika ramar om säger att en artist ska vara på ett eller annat sätt och det lockar fram de mest underliga typer man kan finna. Med dessa kan man då bara föreställa sig hur konserter skulle kunna te sig, ja inte bara inom ramen för rock som artister utmärker sig, inte heller de konserter de håller. Så frågan blir då var de absolut underligaste saker som musiker gjort.

Ett avbitet huvud

I denna kategori går det inte att åter igen nämna Ozzy Osbourne, han är trots allt en av de mest kända extrema artister där ute. Detta har han bevisat på en rad olika sätt, bara när han bet av huvudet på en fladdermus är ett oförglömligt ögonblick i musikhistorien, det faktum att han inte hade en aning om att den var riktig gör det bara än mer intressant. Det liv denna man har levt skulle ta död på även den starkaste man, läkare har till och med testat hans blod bara för att upptäcka hur alla år med droger och alkohol har påverkat hans DNA. Ingen kan förstå hur han faktiskt kunnat leva så länge, men än idag lever denna legend och gör sina framträdanden.

Blött piano

Blött piano

Blött piano

Trummisen från The Who, Keith Moon, är en man som levt ett väldigt extremt liv och levde tyvärr bara till 1978 tack vare en överdos av Heminevrin, en medicin som skrivs ut för att förebygga symptomen vid alkoholminskning. Under sitt liv har han gjort sig ett namn både för sina otroliga trumtalanger och sin vana att mucka gräl och förstöra saker då han var hårt alkoholpåverkad. Efter ett ordentligt slagsmål 1967 blev Moon knockad och fick föras till sjukhus, detta medan hans band tog revansch för honom genom att förstöra ett hotellrum och kasta ett full stort piano i poolen. Han brukade dricka alldeles för mycket och mixa alkoholen med droger, detta ledde till att han 1973 svimmade på scen. Dock kunde showen fortsätta då en 19 årig kille ur publiken tog över trummorna och avslutade det hela.

Kycklingincidenten

Alice Cooper gjorde sig känd tack vare sina galenskaper på scen, sina texter, musikstilen och kyckling incidenten. Legenden säger att ett fan kastade upp en kyckling på scen, denna kastade han tillbaka ut i en publik som slet det stackars djuret i bitar och kastade delarna upp på scen. Dock har bassisten Dennis Dunaway berättat att bandet turnerade med sina två kycklingar Larry och Pecker, dessa behandlades som husdjur och bandet dödade aldrig några djur, men när historien började sprida sig blev de snabbt årets mest omtalade band.

Inte samma idag

Det är dock sällan man ser konserter som gå till på dessa sätt idag, nu tar man detta med extremt scenbeteende till en helt annorlunda nivå. Showerna är mer välplanerade och man behöver inte gå till det extrema för att fånga publikens intressen, så som världen idag ser ut så har man mer respekt för djur och försöker vara förebilder för ungdomar. Det är lättare att väcka uppståndelse med extrem klädsel och masker istället för beteende som utan tvivel skulle bli starkt ifrågasatt i dagens läge. I en värld där vi har koll på rättigheter och allas lika värde så blir det inte längre lika spännande med en artist som beter sig alldeles för uppseendeväckande på ”fel” sätt.

Produkter istället

Artister har istället valt att gå andra vägar för att få ut sina namn och minnas, man lägger större fokus på reklam och sponsorer i musikvideos. Artister accepterar produktplaceringar i sina videos för att tjäna en extra slant, och det kan behövas i dagens streamingsamhälle. Här är det väldigt många olika typer av företag och produkter som vill vara med. Jennifer Lopez placerade tillexempel in alkoholen Beluga i videon till Ain´t your mama, Justin Beiber fick en storsatsning när Apple valde att placera in sin då senaste modell av iPhone i videon till Love Yourself. Någon annan som fått en extremt stor produktplacering är Katy Perry som fick äran att ha med självaste Pokerstars Casino i videon Waking up in Vegas, ja även en iPhone har synts i hennes video Roar.

En ny typ

Förr krävdes det våld, tänjda gränser och annat liknande för att lyckas göra sig stor och stå ut från mängden, idag kommer både fans och företag till de som har talang nog att marknadsföra sig själva utan extremiteter. Eller ja, idag kanske det är mer med hjälp av utseendet som man faktiskt ser till att utmana publik och omvärld för att göra sitt namn lite extra känt.