Historiens mest extrema artist  – del 1

Historiens mest extrema artist  - del 1

Naket, våld och vulgariteter är ingenting nytt inom musiken, artister har länge försökt provocera omvärlden genom att klä av sig lite för mycket. Man gör musikvideos som nästan föreslår att man har sex och danserna blir mer och mer vågade. Med den mängd artister som finns i världen blir det svårt att stå ut i mängden och man kan förstå varför de väljer extrema vägar för att synas. De som börjar oskyldigt vänder sig ofta snabbt om till lättklädda kläder och mer vågade danser, sex säljer och det är man inte sen med att utnyttja.

En egen nivå

Sex kan dock verka väldigt oskyldigt om man tar sig en titt på GG Allin, medan Ozzy Osbourne är bland de mest kända extrema artisterna så tar förmodligen GG priset för att vara mest extrem. Där andra väljer bland de olika faktorerna för att skapa en reaktion så valde GG att involvera dem alla, dessutom tog han detta till en helt ny och absurd nivå som nästan får det att i efterhand framstå som komiskt.

Namn som står ut

extrema artister

extrema artister

Det är vanligt att man ser kompband med namn som Heartbreakers vanligt, GG gav däremot sina kompbandnamn som Scumfucks, The AIDS brigade, The texas Nazis och Bleedin´stinkin´drinkin´& The Murder Junkies. Det är inte direkt ett kompband man gärna söker en plats i om man inte själv är av den extrema typen. Dock räckte det inte för GG att ha kompband med udda namn, låtarna kunde inte få ha namn som var något annat än minst sagt udda de heller. När vanliga artister och band vill stå ut i mängden och döpa sina låtar till något som ger uppmärksamhet kastar man kanske in ett fuck i texten eller en anspelning på droger. När GG Allin döpte sina låtar däremot så gick han steget längre, Expose yourself to kids, Sleeping in my piss och Kill thy father – Rape thy mother är bara några av alla underliga låttitlar.

Udda scenvanor

Scenen är också ett ställe där man brukar försöka väcka uppmärksamhet, jag skrev tidigare om hur Ozzy målade sin näsa med lila färg som han hittade bakom scenen och fick gå runt med detta i någon vecka innan det försvann. Man bygger ställningar och plattformar som kan röra sig för att imponera på en betalande publik, men det är så klart att detta inte var tillräckligt för en så pass extrem artist som GG. Under en konsert med denna man kunde man förvänta sig att få se honom naken, han hade också som vana att hamna i bråk med sin publik, skära sig själv blodig och bajsa på scenen. Avföringen kunde han sedan äta upp, smeta in sig själv i eller kasta den på publiken. Det är inte svårt att förstå varför det ofta var tomt framför scenen på GG Allins konserter, det var ingen som kom dit för att få stryk eller bli träffad av den avföring han skickade iväg. Det var ganska otroligt att fansen överhuvudtaget tog sig till konserterna för att titta på denna artist när de inte hade en aning om vad de skulle bli utsatta för, men en man som går till sådana extrema längder är sällsynt och det är så klart att nyfikenheten på vad han härnäst ska hitta på tog över.