Historiens mest extrema – del 2

Historiens mest extrema – del 2

Med en så pass udda man som GG Allin kan man inte anat än undra vart han kom ifrån, vad i ens uppväxt kan ha fått en till sådana extremiteter som han sysslade med? Tro det eller ej, denne man föddes i New Hampshire 1956 och fick namnet Jesus Christ Allin. Hans pappa var tydligen en extrem kristen som svor på att Jesus kom till honom i en vision och berättade att hans son skulle bli messias. Medan han fortfarande var liten försvann hans pappa fort ur hans liv och hans mamma bytte hans namn till Kevin Michael, smeknamnet GG var dock redan satt tack vare hans brors feluttal av Jesus.

Rockens räddare

De messianska visioner och psykiska problem som hans pappa hade var även de något som stannade kvar hos GG, under tonåren hoppade han in i diverse punkband. Till en början gick han med som trummis, men det stod klart att GG Allin var född att stå i centrum. Som den messias han var utsedd enligt hans far bestämde han sig tidigt för att han var rock ´n rollens räddare, genren började bli säker och kommersiell. Detta var ingenting han kunde tillåta och han valde att försöka se till att ta tillbaka rocken till dess rebelliska rötter. Tillslut droppade han det där med rock ´n roll och såg sig själv helt enkelt som räddaren, han var satt på jorden för att rädda den amerikanska ungdomen från allt som var tråkigt. Kanske lite udda att anse att man skulle göra detta genom att kasta bajs på publiken under sina shower.

En ovanligt vanlig död

En ovanligt vanlig död

En ovanligt vanlig död

GG Allin sa hela tiden att han skulle dö genom att begå självmord på scenen, det skulle vara den ultimata extrema handlingen. Men trots sina försök så blev det inte en död på scenen, efter et sådant extremt liv som han levde blev det tillslut en ganska så vanlig död. Under hans sista konsert gick strömmen mitt i alltihop, detta ledde så klart till att GG Allin började slåss med sin publik i vanlig ordning. Mitt i tumultet tog sig en förvirrad och naken GG ut på New Yorks gator, filmteamet som filmat hans konsert gav sig ut efter honom och fortsatte filma. Tillslut sätter han sig i en taxi och det är sista gången man ser honom. Nästa morgon hittas han död, men dödsorsaken var en vanlig överdos.

Död på ett omslag

Begravningen som hölls för honom var dock allt annat än vanlig. I en öppen kista låg en död GG Allin iklädd sin signaturklädsel, läderjacka och smutsig suspensoar. Folk stack ner spritflaskor i kistan och hans bror lade ner en Walkman och satte på honom ett par hörlurar ur vilka Allins egen musik ljöd. Begravningen filmades och bilder från denna finns med på bandets sista skiva, för hur skulle han kunna försvinna på något annat sätt än att synas död på sin allra sista skiva? GG Allin om någon är mannen som tog scenkonsten till det extrema i sin tro om att han var messias, han skulle skapa en armé av följare som gjorde vad han än bad dem om och med fans som accepterade att bli slagna och få avföring kastat på sig hade han förmodligen lyckats med detta.