Läskiga sagor och myter

Läskiga sagor och myter

I världens finns det många olika sagor och myter som många tycker är läskiga. De olika myterna och sagorna som finns berättas än idag, men däremot inte lika mycket som förut. På olika museer kan du hitta information och texter om de olika sagorna och myterna. Idag finns det även filmer och böcker om dessa olika myter och sagor. Dessa berättelserna har berättats och skrämt upp människor i tusentals år.

Vad är då skillnaden mellan sagor och myter? Skillnaden mellan sagor och myter är att sagor vänder sig främst till barn och unga, det finns dock en del vuxna som kan uppskatta att få höra en saga ibland. Myter är däremot oftast kopplat till ett religiöst innehåll som kan både höra och läsas av vuxna och barn.

Myter

Myter är någonting som oftast baserar sig på gamla berättelser som en del människor tror på och lever efter. Förut var det vanligt att den äldre generationen samlade sina barn och barnbarn och berättade om de olika läskiga berättelser som fanns, exempelvis om de olika läskiga trollen som gjorde att man helst inte skulle gå ut efter vissa tider osv. Dessa berättelser skrämde barnen och även en del vuxna. I Sverige handlar de olika berättelserna mestadels om troll och olika läskiga och otäcka väsen som enligt myterna finns bland oss människor, oftast i skogen vid olika stenar och träd. Dessa väsen ska vara svåra att se, och enligt myterna ska dessa väsen vara farliga.

Sagor och myter i Sverige

De myter och sagor som existerar kommer från nästan alla olika länder i världen. En av de kändaste myterna i Sverige är berättelsen om Hårga. Hårga är en by i södra Hälsingland, mer exakt i Bollnäs kommun där enligt berättelsen var en plats där några ungdomar en midsommarafton dansade sig till döds efter att Hin Håle, rättare sagt satan, förtrollat ungdomarna. Denna myt har berättats i många generationer i Hälsingland och skrämmer fortfarande en del människor. Det finns också många andra berättelser i Sverige som funnits i många år.

Sagor och myter i övriga världen

Sagor och myter i övriga världen

I andra delar av världen finns det såklart också olika myter och sagor som folk tycker är läskiga. En av de sagorna handlar om La Llorona, eller som vi i Sverige kallar det, den vandrande gråterskan. Denna berättelse kommer från Mexiko och har skrämt folk i generationer. La Llorona handlar om en ung vacker kvinna vid namn Maria som för att kunna vara med den mannen hon älskar dränker sina barn. Maria tar sedan sitt liv, förkrossad av hennes kärleks avvisande. När hon tagit sitt liv tar det tvärstopp vid himlaporten. Maria får inte släppas förrän hon har hittat sina barn som hon dränkte. Hon börjar enligt berättelsen att söka efter sina barn, hon söker sina barn gråtandes och vandrande över världen i ett evigt sökande. Har du enligt berättelsen otur kan den vandrande gråterskan ta dina barn om de efter mörkrets inbrott är ute själva. Denna läskiga saga finns idag i både film format och bok format.