Mörkt och farligt

Mörkt och farligt

För nästa extrema band så stannar vi i Japan, landet som är känt för att ha ett av de mest artiga språk i världen är inte ett land man tror ska vara samma som levererat bandet Hanatarash. Med ett namn som på japanska betyder snornäsa och skapat av Yamantaka Eye, en legendarisk artist i Japan, var Hanatarash ett av de farligaste band som någonsin existerat. Det är inte många som skulle klara av att nämna ett enda av bandets album, inte ens om man har ett intresse för punkrockens historia, men chansen är ändå stor att man hört delar av deras legendariska historia.

Legender växer fram

Denna började 1984 då de två medlemmarna Yamantaka Eye och Mitsuru Tabata möttes efter att båda ha arbetat som scenarbetare på en show för den tyska gruppen Einstürzende Neubauten. Frontfiguren i bandet, Eye, behöll sin position som huvudperson i bandet genom deras intressanta bandkarriär som sträckte sig från det tidiga 80-talet och fram till det sena 90-talet.

Som en följd av den punk våg som svepte världen under 70- och 80-talet, dök det upp en rad olikq band som var inspirerade av den punk livsstil som börjat växa fram i Japan. Men till skillnad från New york garage punken så ville dessa män inget annat än att trycka på kuvertet, de ville helt enkelt se hur extrem rock n’ roll egentligen kunde bli. De var band som Ultra Bide och Rasenkaidan som verkligen lade grunden för att Hanatarash, Rasenkaidan bytte tllslut inriktning till noise och bytte namn för att kunna ta den scenen och bli det band som senare skulle bli en del av BiS Kaidan.

Extrem scen

Extrem scen

Extrem scen

Åren efter de bildats så skapade sig Eye och hans ständigt utbytta bandmedlemmar ett rykte för att vara en av de mest farliga liveband som existerat. Bandet formades som ett sätt för Eye att få ett kreativt utlopp för sina negativa känslor, han ville därför chockera sin publik och skapade en atmosfär fylld av förtvivlan och obehag. Dessa extrema shower blev snabbt legendariska, från att klyva en död katt på hälften med en machete till rykten om att Eye ska ha kastat glas ner i publiken. Att gå på en Hanatarash show var som att spela rysk roulett, man visste aldrig vad man skulle få uppleva. Då Eye fäste en cirkelsåg på sin rygg slog deras framträdanden sin absoluta topp, dock var han nära att förlora benet när sågen lossnade från hans rygg.

Nyttiga förbud

Under ett uppträdande på Tokyos Superloft 1985 var publiken tvungna att skriva under en dispensklausul, detta då risken att bli skadad under konserten var väldigt hög. Under en annan show kunde man få se Eye köra en bulldozer genom spelplatsen, det finns fortfarande bilder av detta online för den som blir nyfiken. Men det tog inte lång tid för bandet att bli portade från de flesta live ställen tack vare sina upptåg, men i takt med att bandet fortsatte så lyftes detta förbud med villkoret att de inte förstörde något. Som tur är följde bandet gladeligen detta villkor, förmodligen då de inte visste hur många fler shower de skulle kunna göra innan någon faktiskt blev allvarligt skadad.