Provocerande rock

Provocerande rock

Strax före Manhattan städades upp och fick en ny image, på den tiden då lower east side fortfarande var som ett drogpåverkat kaos och konstscenen tog fram underliga typer och dystra visionärer som Nick Zedd, Kembra Pfahler, White Zombie och Toxic Avenger. Bland dessa var det ett band som stod ut från mängden, Missing Foundation dök upp som kungar av ödemarken och var ute efter ungdomarna. Skapad av Peter Missing var detta andra skapandet av denna grupp, Missing hade tidigare startat upp den i Berlin med tidigare medlemmar av death-disco gruppen superstars KMFDM. Men tack vare hans flytt till New York fick det bli ett nystartande av gruppen och gav den en mer politiskt laddad vinkling. Redan från början var det klart att denna grupp innebar trubbel, för det första var deras logga ett upp och ner vänt martiniglas som en symbol för att festen är över. Dessa kunde man hitta målade precis överallt, som ett snabbt spridande virus vilket gjorde folk nervösa då väldigt få människor faktiskt förstod vad det innebar.

Flammande tunnor

Men det blev ganska uppenbart vad bandet handlade om, med sin arga och uppenbara anti-politik med white noise och grymma våld var detta ett band ute efter att provocera. Slagsmål mellan badet och publiken var oundvikligt under konserter och följde ofta med ut på gatan efter showen var över. Efter ett ökänt gig på CBGB tände bandet eld på tunnor fulla med fotogen och rullade sedan ut de flammande missilerna bland publiken. Detta resulterade i att bandet nästan lyckades bränna ner byggnaden, så när ryktet spred sig om deras böjelse för förstörelse så tog de istället med sig showen ut på gatorna. Övergivna parkeringsplatser fick agera arenor och strömförsörjningen kom från överarbetade generatorer, detta möjliggjorde dessutom ett snabbt försvinnande så fort polisen dök upp på platsen.

Falska anklagelser

Falska anklagelser

Falska anklagelser

I augusti 1988 spelade de på Tompkins Square Park, där slogs ungdomar från gatan med 200 beväpnade poliser under våldsamma och blodiga 24 timmar som skakade båda sidor och lämnade ett dussintals människor skadade. Det var till en början menat som en stillsam protest i parken, men efter detta blev de stämplade som den typ av gatuskum som borgmästaren försökte göra sig av med. De var redan agitatorer men från och med då levde bandet som levande måltavlor. Nyhetsteam började gå på jakt i deras uttorkade områden, de rapporterade om bandets påhittade kopplingar till satanism, djurplågeri och andra skändliga kultaktiviteter. Peter Missing fick till och med FBI efter sig, helt klart tunga följder för ett rockband.

Oväntat yrke

Bandet såg till att märka nästan hela Lower East Side med sin logo, de nästintill förstörde ett flertal spelplatser helt och hållet och de åstadkom ett upplopp likväl som otaliga slagsmål. Portade från varenda klubb i New York och i stort sett alla större städer på östkusten är det inte så konstigt att Missing Foundation tillslut valde att splittras 1992. Men det kollektiv av anarkister som omringat bandet fortsatte in på mitten av 90 talet. Det är nästan skrattretande att den man som skapade ett sådant kontroversiellt och provocerande band idag ägnar sin tid åt att driva ett eget konstgalleri i Köpenhamn, omringad av färgglada tavlor.