Skräckfilm möter flickskola

Skräckfilm möter flickskola

Svordomar, slagsmål och tillhyggen på scenen är alla saker som räknas till det extrema när det gäller scenkonst. Artister finner sina egna vägar för att stå ut från mängden och bli omtalade, på detta sätt behöver man dessutom inte vara bland de bästa musikaliskt för att nå berömmelse. Se bara på GG Allin som jag skrev om tidigare, med sin ”I don´t give a fuck” attityd gjorde han precis vad han ville på scen utan att bry sig om vad folk tyckte om det eller hans halvdana sång. Musiken ska matcha ens stil och ge det intryck man behöver, detta fria tänkande är förmodligen det som dar till sig fans till dessa artister och band. Någon som vågar vara precis som de är blir en sorts förebild för de som vill gå samma väg.

Utöver det extrema

I Japan är man kända för att vara något utöver det vanliga när det kommer till allt egentligen, så det är inte förvånande att de även inom musiken har en hel del underliga figurer. Bland dessa artister och band så fanns det ett som utmärkte sig lite extra var ett band som skapades av en sammanslagning mellan en flickgrupp som kallades BiS och veteran gruppen Hijōkaidan som har kärnat sträva ljudcollage sedan det sena 70-talet. På scen kunde man se dem slå sönder instrument, urinera och kasta skräp på publiken. De japanska noise banden är kända för att inte skoja runt, bandet the Gerogerigegege brukade tillexempel tillfredsställa sig själva på scen och äta varandras avföring.

En udda mix

Bandet BiS hade ett lite badgirl rykte om sig redan tack vare sin mix av hårdrocksgitarrer som de blandat in i sin musik, ett tydligt exempel finns i låten PPCC. Så det var en himmelsk matchning av dessa band, eller helvetisk. Det beror helt på hur hög toleransnivå man har för de skrik dessa tjejer har, de kan som bäst jämföras med hundvisselpipor ackompanjerade av gitarr och koffeinpumpad punk-pop. Till denna musik kunde man se ett gäng tjejer som i en mix av en GWAR konsert och ett kuddkrig på en japansk flickskola både charmade och skrämde slag på en trogen publik.

Skräckinspirerat

Skräckinspirerat

Skräckinspirerat

Dessa tjejer var dock bara aktiva i ungefär två år, från 2012 till 2014 höll de ihop och gav ett fåtal konserter. Man bröt tillslut upp av den vanliga anledningen, tonårsband växer ofta ifrån varandra tillslut och det bästa är då att gå skilda vägar. Men under tiden som BiS skapade kaos tillsammans med Hijōkaidan så fortsatte de även skapa musik själva, denna musik var långt ifrån den vanliga popmusik som andra flickband gjorde. En blandning mellan Dier En Grey och Lady Gaga med den mest huvudvärksframkallande hardstyle EDM man hört, inte ens Miley Cyrus kommer i närheten av att stå ut på samma sätt som dessa tjejer gör. Deras musikvideos påminner mer om en skräckfilm än en popgrupp beståendes av tjejer. Med oskyldiga klänningar som ser ut att komma från en flickskola kan man se dem på scen, det som inte riktigt stämmer av den bilden är utsmyckningen som illustrerar att de skurit upp magen och har inälvor hängandes ut. Finns det något japanerna är lite extra bra på så är det just skräck, och det visade dessa musiker verkligen.