Stephen King – en av de mest kända skräckförfattarna

Stephen King – en av de mest kända skräckförfattarna

Vi har nog alla någon gång stött på en av Stephen Kings romaner. En del har läst böckerna, men om man inte har gjort det har man säkert sett någon av alla de filmer och serier som baserats på hans böcker. King föddes 1947 i Portland, USA och många av de böcker han har skrivit genom åren har legat på bästsäljarlistorna. Av de böcker han har skrivit har ligger de flesta under genren skräck. Han har inte alltid använt sitt riktiga namn utan en del av hans böcker skrevs under pseudonymen Richard Bachman.

De flesta av hans böcker går som sagt under genren skräck, men han har även skrivit ungdomsskildringar som har fått stor spridning och respekt. Romanerna inom skräck har gemensamt att de ofta handlar om vanliga människor. Det händer sedan något i deras liv vilket gör att de hamnar i otäcka situationer. King själv säger att den bästa romanen han skrivit är Lisey’s Story Mycket av handlingen i Kings romaner utspelar sig i hans hemstad Maine. När han var ung började han först skriva vampyrhistorier.

När Stephen King var ung

När Stephen King var ung

När Stephen King var ung

King hade ingen lätt uppväxt. Han var överviktig och ganska klumpig vilket gjorde att han blev mobbad och utstött av de andra i hans ålder. Om nätterna drömde han mardrömmar där han ofta gjorde bort sig offentligt. Han var alltid den sista kvar när det valdes till att spela olika sporter, oftast spelade de baseball. Det var under den här perioden som han började fantisera ihop historier. En av de första var superhjälten Cannonball Cannon som var ett alter ego. De funderingar han hade över mobbningen som fortgick gjorde att han mer och mer började fundera och fantisera sig bort. Det gick så långt att han trodde att han skulle bli sinnessjuk under en period. Det här har han berättat om i intervjuer senare i livet. Under en intervju som gjordes i ett tv-program berättade han att han läste dödsannonser i tidningen och efter det kollade han upp personer i telefonkatalogen och strök över deras namn.

Intresset för skräck växer

King fortsatte fascineras av döden och då gick tankarna mycket kring hans egen död. Han fick en övertygelse under sina tonår om att han inte skulle bli äldre än 20 år. Fantasierna kring skräck och mysterier fortsatte och de blev mörkare och mörkare. Nu började han fantisera om övergivna gator, mörka kvarter och underliga varelser som försökte ta tag i honom. De här tankarna förde honom vidare till massmördaren Charles Starkweather. King började samla en massa information om honom och gjorde en klippbok med all fakta. Tanken med det var att han villa försöka förstå sig på den person som fanns bakom en massmördare.  En historia om King som har blivit extra känd är den om när han satt i en biosalong och såg The Earth vs The Flying Saucers. Filmen bröts mitt i sändningen för att meddela att dåvarande Sovjetunionen hade sänt upp Sputnik i rymden. Det här fick King att blanda ihop allt och fick nu för sig att Sputnik transporterade atombomber runt jorden. Han kunde inte riktigt särskilja på sina fantasier och verkligheten.