Stephen King – kungen av skräck 2

Stephen King – kungen av skräck 2

Kings familjeförhållanden

En av de saker som präglade King mycket var det att hans pappa försvann. Det här satte starka spår hos King. Pappan Donald King var en man som gärna ägnade sin fritid åt kvinnor och sprit. Under en period jobbade Donald som dammsugarförsäljare.

Många gånger hände det att han åkte hem till kvinnor mitt i natten för att ha en demonstration. Efter hand gick han över till att jobba som sjöman. Livet när fartygen lade till i hamn var detsamma som innan. Då var det sprit och kvinnor som gällde. Under en av resorna kom till Kings halvsyster nere i Brasilien till. Något som kan nämnas här är att i en version av Pestens tid, som inte är avkortad, nämner Mother Abagail en dammsugarförsäljare med namnet Donald King. Efternamnet King kom till genom att pappan Donald under många år hade problem med lag och ordning. Efter att ha haft flera alias tog han till slut namnet King och hade det som sitt riktiga legala namn. Det har spekulerats mycket i om det var det här problemen med lagen som gjorde att han valde att lämna sin familj. En dag sa han att han skulle gå och köpa cigaretter och sedan kom han aldrig hem. Det var 1949 och Stephen var då två år. Efter att Stephen King sålt miljontals böcker världen över har han haft råd att leta rätt på sin far. I många intervjuer har han fått frågan om han inte har funderat på att göra det. Han har svarat att han många gånger har tänkt tanken, men att det alltid har funnits något som har stoppat honom. Själv tror han att det är vidskepelse, men han säger samtidigt att det är som att väcka den björn som sover. Han har också sagt att han inte vet hur han skulle reagera om han stod framför sin far.

Donald King-historia

Donald King-historia

Det inofficiella arvet från Donald King

En viktig del i Stepehen Kings författarskap kom med det lilla inofficiella arvet från hans far. De delade nämligen intresset för skräck och när fadern försvann efterlämnade han en samling av skräckböcker. Det var pocketböcker där det bland annat fanns verk från H P Lovecraft. King började snabbt att läsa böckerna, men efter ett tag försvann dem. Troligtvis var det hans moster som gömde undan böckerna. Efter hand upptäckte King att hans far inte bara var intresserad av skräck utan även hade skrivit egna historier. De hade han försökt få publicerade i tidningar utan att lyckas. Idag finns ingen av historierna kvar. När fadern försvann blev det mycket jobb för mamma Nellie Ruth som var kvar. Hon jobbade mer än dubbla skift för att ha råd att få ihop till hyra och mat. Hennes hårda arbete gjorde att de alltid hade mat på bordet även om de levde under knappa förhållanden. Mamman var mycket religiös vilket gjorde att hon uppfostrade de två sönerna strängt. Hon såg till att båda kunde studera på college även om det redan tog på hennes knappa ekonomi.

Nellie blev även grunden för några av Kings historier. Bland annat Kvinnan i Rummet och Vägbygge som finns i novellsamlingen Dödsbädden.