Svart magi i litteratur

Svart magi i litteratur

Magi är mycket vanligt inom litteraturen och många tycker om att fångas in i den spännande handlingen om att världen kan räddas med hjälp av att man kämpar hårt och förstås att man har lite magiska krafter. Magi handlar om att man ska kunna påverka världen genom att använda sig av övernaturliga makter och med tankes kraft klara av att uppnå vissa speciella mål. Håller man på med magi så är man antingen en magiker, trollkarl eller häxa. Det finns såklart mycket som är positivt med magi men det finns också en baksida vilket är den svarta magin. De som använder sig av svart magi brukar ha i avsikt att skada någon annan och i många fall kan det också gå riktigt illa. I böcker som handlar om magi brukar ofta också den svarta magin få ha en central roll då det ofta är den magin som de onda använder sig av men det finns också böcker berättade ur de ondas perspektiv där man helt enkelt får chansen att följa med på en resa i svart magi och allt vad det kan innebära.

Populära böcker om svart magi

Populära böcker om svart magi

Necronomicon av H. P. Lovecraft ligger i grunden för många böcker, kanske speciellt för dem som skriver fantasy och skräck. H. P. Lovecraft var troligen 1900-talets viktigaste författare när det kom till att skiva skräckböcker och är än idag en stor inspiration för många författare. Boken är förstås fiktiv men förr trodde många att den skrämmande historian var sann. Three Dark Crowns av Kendare Blake följer tre systrar i kampen om att bli nästa drottning. Det komplicerade med det hela är inte bara att det i slutändan finns en vinnare och två förlorare utan kampen om att ärva tronen handlar snare om liv eller död. Alla systrarna har såklart också olika slags magiska förmågor så som att framkalla eld bara genom att knäppa med fingrarna eller att enkelt få fram ett dödligt gift.

Vicious av V. E. Schwab är en berättelse om två killar på college som blev vänner på grund av den stora kärleken till magi men det kommer också att vara magin som gör dem till rivaler. Boken går djupt in och diskuterar den riktigt mörka sidan av magin.The Ballad of Black Tom av Victor LaValle är en bok med stor inspiration från Lovecraft och sättet som han skrev sina skrämmande böcker på. The ballad of black Tom följer en man som kommer i kontakt med det övernaturliga mörkret när han levererar en ockult bok till en kvinna som ser ut som att hon skulle kunna vara en häxa.The Young Elites av Marie Lu följer en mörk historia som utspelar sig tio år efter att en blodsfeber drabbade landet där nästan alla barn dog. De som överlevde har idag märkliga ärr i sina ansikten och ryktas dessutom att ha fått mörka krafter som tillslut kommer att utplåna hela världen, de kallas för ‘den unga eliten’. Adelina är en av dem och hon längtar efter att få förgöra en stor del av mänskligheten.