Varulven i litteratur och film

Varulven i litteratur och film

Varulven har varit en del av europeiskt folktro sedan medeltiden eller kanske ännu längre. Enligt denna folktradition skulle bara en silverkula döda en varulv. Och när i vargform blir även en vanligtvis snäll person förvandlad till ett hänsynslöst rovdjur.

I litteratur

Under 1800-talet blev varulven en populär skräckfigur i gotiska skönlitteraturen.  Även Alexandre Dumas, mest känd för de tre musketörerna, skrev en varulv fantasi, Le Meneur de Loups (Ulv ledaren), i 1857. Dumas inspirerades av lokala folksagor som han hade hört när han var liten. Ett annat exempel är Wagner the Wehrwolf skrivet i 1847 av engelsman G. W. M. Reynolds där en man gör en affär med djävulen för att få evig ungdom och rikedom.

Noveller och romaner om varulvar blev mycket populära på 1900-talet. En av de mest kända författarna av sådana var Algernon Blackwood, en engelsk författare av skräcknoveller. Men amerikanska författare Manly Wade Wellman och Robert E. Howard skrev också många uppskattad noveller. På senare tid finns det en sympatisk varulv karaktär, Remus Lupin, i J. K. Rowlings Harry Potter-serien tillsammans med en mer traditionell varulv, Fenrir Greyback, som är en Dödsätare.

På 2000-talet är den mest kända och mest älskade varulv Jacob Black från Twilight böckerna av Stephenie Meyers. Skräcken är borta från Meyers böcker. Både vampyrer och varulvar finns till för att tillfredsställa en tonårsflickas romantiska fantasier.

I film

De tidigaste filmerna är från stumfilmstiden. Den första är Varulven som var inspelad i  1913, men det finns inga återstående kopior på grund av en brand i filmstudion. Wolf Blood, inspelad i 1925, är den tidigaste varulvsfilm som fortfarande existerar. Men det var under 1930-talet att varulven blev en vanlig filmskurk . Vid den tiden var Universal Studios specialiserat på skräckfilmer. Många skräck filmklassiker inspelade där under 1930 och 40-talet.

I film

I 1935 var Werewolf of London den första store Hollywoodfilmen som handlade om varulven. Filmen släppt i Sverige under namnet Dr. Yogami från London. Det blev inte så lyckad men det följdes av andra skräckfilm som var mer populära. Nästa stor Hollywoodfilmen om varulven var The Wolfman med Lon Chaney, Jr. och Bela Lugosi.  Det var mycket mer populär än Werewolf of London och fick 4 efterföljare. Det var kanske för att Larry Talbot, spelad av Lon Chaney Jr., presenterades som en tragisk figur. Han var offer för en förbannelse snarare än en hatfull skurk.

Några andra filmer är I was a Teenage Werewolf från 1957 där Michael Landon, senare känd för Lilla huset på prärien tv-serien, spelade en bångstyrig tonåring vid namn Tony Rivers. Filmen följer det vanliga mönstret att någon blir varulv efter att ha blivit biten av en annan varulv. I Underworld filmerna finns det en hel mytologi bakom skapande av varulv ras Lycans och kriget emellan dem och vampyrerna. Twilight Filmerna är baserad på Stephenie Meyers böcker om Bella Swan, vampyren Edward Cullen och varulven Jacob Black. I filmserien som i böckerna är Jacob Black Bella Swans vän och en romantisk rival med Edward Cullen för hennes hjärta. Senare präglats Jacob på Bellas och Edwards dotter Renesmee. Men han, i kontrast till Larry Talbot, är varken läskig eller tragisk.