Zombies

Zombies

De senaste åren har det blivit väldigt populärt med zombiefilmer. Nu är definitionen zombie inte exakt samma sak i alla filmer utan det varierar lite från film till film vad en zombie faktiskt är. En gemensam nämnare är ändå att en zombie är en död människa. Den stiger upp ur sin grav och har fått instinkten att döda andra människor och sedan äta dem. Något som ofta kännetecknar hur nya zombies blir till är att de människorna zombies har ätit blir själva sedan zombies. I filmerna som har en handling med zombies varierar det ofta varför en zombies kommer till från början. I några filmer har det människorna drabbats av ett virus och sedan har människorna helt enkelt förvandlats till zombies allt eftersom. Det kan också finnas en mer mystisk orsak till att det börjar komma zombies eller att det är något religiöst som skapar det. Vi har bland annat kunnat se i filmer att en port till helvetet öppnas och att demoner sedan har tagit över kropparna.

Zombies blir walkers

Zombies blir walkers

Zombies blir walkers

I nyare filmer har ordet zombie ibland bytts ut mot något nytt. Vi såg det bland annat i The Walking Dead där de kom att kallas för walkers. Det som är typiskt för alla filmer är att de ofta skapar speciella drag som är karaktäristiska för sina zombies. Något som är väldigt vanligt är de har väldigt låg IQ och ofta klarar de inte ens av så simpla saker som att öppna en dörr. Det här ger människorna i filmerna ett övertag. Ofta är det också långsamma i allt de gör och det är sällan de klarar av att ta sig fram snabbare än att gå. Deras minne från det tidigare livet finns inte kvar. I en del filmer är det inte bara så att människorna dör utan att något tar över deras kroppar och deras sinne. Den gamla personen som fanns i kroppen har försvunnit och kvar är bara den nya zombien. Nu är det olika i alla filmer hur en zombie är och i några filmer är de även snabba och kan ha en tillstymmelse till någon form av intelligens. Det har även hänt i någon film att de har haft lite minne kvar att sitt gamla liv och till exempel kan hitta tillbaka till det hus de levde i då.

Skräckfilmer

Zombiefilmer går oftast under genren skräck även om det varierar lite hur mycket skräck det är från film till film. Det finns också en massa filmer som inte riktigt kan definieras som zombiefilmer utan hamnar lite mitt emellan, men de är ändå inom genren skräck. Sedan finns det några zombiefilmer som är lite roliga och till viss del är komedier. Vi har även fått svenska filmer som är zombiefilmer. Den första av dem var Die Zombiejäger som kom 2005. De första zombiefilmerna kom redan under 60- och 70-talet. En film som gjordes under den här tiden kom i en ny version 2004 var Dawn of the Dead. En populär film var 28 Days Later som även fick en uppföljare och givetvis TV-serien The Walking Dead.